<< HOME

 

.Wall painting (2007)
documentation

.Riley Martin (2006)
documentation of project

.Low Profile (2006)
review

.For Carla (2006)
short story

.Science fiction (2005)
3 short stories

.Queer perspective (2004)
short story

.Beste Pam Emmerik (2005)
2 water colours

.Exhibitions (2001-2005)
documentation

.Embroideries (2001-2003)
documentation

 

Kunst als diversiteitmanagement


Het werk van kunstenaars wier werk expliciet als doel maatschappelijke verandering heeft, kan een rol van betekenis spelen bij veranderingsprocessen van commerciële bedrijven of non-profit organisaties. Ik ben op zoek naar vernieuwers in het bedrijfsleven die samen met mij hedendaagse kunst in een nieuwe verhouding tot de maatschappij willen zetten, èn winst willen maken.


Kunst in Nederland

In Nederland is kunst nuttig. Althans, de meeste politieke partijen vinden kunst een belangrijk onderdeel van de maatschappij. De overheid ondersteunt opleidingen voor het beroep kunstenaar. De opleidingen zelf moeten zorgen dat hun afgestudeerden voldoen aan de beroepscompetenties die “gedragen” worden door professionals uit verschillende werkvelden in de praktijk.

Het cultureel ondernemerschap
In Nederland wordt het cultureel ondernemerschap gestimuleerd. Als ik een kunstenaarsuitkering wil dan moet ik voldoen aan een progressieve inkomenseis, die ieder jaar verdubbelt. Ook moet ik invullen hoeveel kunstwerken ik per jaar maak en hoeveel uur ik besteed aan PR en acquisitie, opdat mijn beroepsmatigheid getoetst kan worden. In de beoordeling van mijn aanvragen voor subsidies, wordt mijn cultureel ondernemerschap meegewogen en wordt er gekeken of ik genoeg de maatschappij intreed. Gelukkig kan ik als ik een kunstenaarsuitkering heb, gebruik maken van een loopbaancoach en cursussen om mijn cultureel ondernemerschap winstgevend te maken.

Kunst en geld
Voor zowel de overheid, het bedrijfsleven als particulieren zijn er belangen zijn om geld uit geven aan of te investeren in kunst. Op basis van welk beeld van kunst besluit iemand om kunstwerk te kopen, besluit een instantie om een project te financieren of besluit een bedrijf om een kunstenaar als coach in dienst te nemen?

Ten behoeve van het slagen van cultureel ondernemerschap lijkt het me zaak voor een kunstenaar om de verschillende stereotypen van kunst en kunstenaars die er leven te benoemen, en een product hierop af te stemmen —voor sommige kunstenaars is dat product bijvoorbeeld het schrijven van succesvolle subsidieaanvragen voor anderen.
In het uitvoeren van mijn eigen cultureel ondernemerschap valt het me op dat het kunstbeeld van subsidieverstrekkers, openbare kunstopdrachtcommissies, kunstopleidingen, beroepsverenigingen, vakbonden, kunstcentra, kunstinstituten, curators etc., onverwacht statisch en stereotype kan zijn.

Wat is kunst?
Kunstenaars maken objecten —materieel of immaterieel—, die door filosofische, kunsttheoretische of psychologische factoren in geldwaarde kunnen stijgen en dalen. Als iemand de uitspraak doet Dat kan mijn kleine nichtje ook! over een schilderij kan dat indiceren dat zij/hij andere criteria hanteert om de waarde van een kunstwerk te bepalen dan degene die juist handel drijft met ditzelfde schilderij.
Wie goed is in het inzichtelijk maken van bovengenoemde factoren, of goed is in het zoeken van het juiste publiek bij het juiste werk, kan met de inkoop en verkoop geld maken, of zelfs zorgen dat al het werk van een kunstenaar die hij/zij aan- & verkoopt goud waard wordt. Kunst is een betaalmiddel.

Kunst met een politieke boodschap
Carla Cruz sprong van de spoorbrug in Porto en plaatste self-funded ansichtkaarten in de souvenirwinkels eromheen met een foto met de tekst: Being an artist in Portugal is an act of faith. Een jaar later kocht ik een van de ansichtkaarten die stiekem door haar in de rekken was geplaatst. Ik zag in Porto een graffitilogo tegen de illegaliteit van abortussen verspreid over de stad. Beeldend kunstenaar Nina Höchtl nam interviews af met transgenders over het gevoel van verlies van identiteit tijdens de verandering van sekse. Zij schreef op basis hiervan een verhaal en verspreidde honderden boekjes in treinen en openbare gelegenheden. In Nijmegen zag ik een stencilgraffiti van een vuist met de tekst Tegen seksisme en seksueel geweld. André Alves maakte voor de Kunstvlaai een meer dan levensgrote tekening naar aanleiding van de mishandeling van en moord op travestiet Gisberta door veertien tieners.

Kunst is communicatie. Kunst is een middel om commentaar op de maatschappij te leveren, deze te ondermijnen of proberen te veranderen. De makers gebruiken kunst om hun utopie vorm te geven. Soms kiezen zij ervoor om dit op straat te doen, of openbare gelegenheden. Van sommige van bovenstaande voorbeelden is het niet eens duidelijk of het door een kunstenaar is gemaakt of niet. Welke van de bovengenoemde voorbeelden vind je kunst en welke niet? Wie is er bereid om voor deze kunst te betalen? En met welke belangen?

Diversiteitmanagement
Het werk van kunstenaars wier werk expliciet als doel maatschappelijke verandering heeft, kan een rol van betekenis spelen bij veranderingsprocessen van commerciële bedrijven of non-profit organisaties. Kunstenaars die met hun werk inhaken op maatschappelijke discussies over culturele en seksuele diversiteit kunnen een toegevoegde waarde hebben in diversiteitmanagement. Zij kunnen met behulp van hun kunst patronen en structuren zichtbaar maken en de benodigde veranderingen communiceren en implementeren.

Ik ben op zoek naar creatieve geesten in bedrijven en non-profit organisaties die net als ik een verlangen naar een utopieën inzetten om hun doelen te bereiken. Ik ben op zoek naar vernieuwers in het bedrijfsleven die samen met mij hedendaagse kunst in een nieuwe verhouding tot de maatschappij willen zetten, èn winst willen maken.

 

Suzanne van Rossenberg, Februari 2007